Pengikut

Khamis, 20 November 2014

RESEPI SUP TULANG LEMBU

Hai kawan2 ku semua...kat sini aku nak share kan 1 resepi....resepi nak masak SUP TULANG LEMBU k....TULANG LEMBU....bukan tulang KAMBING......so pada sapa nak try masak SUP TULANG LEMBU nie boleh r try kt Blogger aku nie....


okey jom start tgk apa resepinya.......

Bahan-Bahan:

  • 1kg Tulang(suke hati hang lah nak letak tulang byk maner pon)
 
Bahan untuk rempah tumis:
  • kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga lawang
  • 2-3 tangkai cengkih 
 
Bahan untuk dikisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 biji buah keras 
  • 1 inci halia
  • daun sup (suke hati hang r nak letak byk ke sikit ke)
  • bawang goreng (untuk tabur kt sup)
 

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
  2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
  3. Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
  4. Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.(suke hati hang r ikot tulang tu byk maner)
  5. Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan